ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΌ ΝΗΣΊ, η ΤΑΒΈΡΝΑ ΚΑΙ Η ΓΈΦΥΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΔΈΕΙ ΜΕ το ΜΑΥΡΟΧΏΡΙ, ΣΤΗ ΛΊΜΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΆΣ

Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ*

*Κάντε κλικ στις εικόνες για να τις μεγεθύνετε. 

ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟΧΩΡΙ

ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΛΙΜΝΗ

ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΙΜΝΗ

ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΧΘΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟΧΩΡΙ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ


ΧΡΟΝΙΚΟ

Το 2003 βρέθηκα στο Μαυροχώρι Καστοριάς (δήμος Μακεδνών) για τον ανασχεδιασμό του Δημοτικού Σχολείου. Εκεί, ο δήμαρχος, Αριστοτέλης Χαραλαμπίδης, και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας μου μίλησαν για μια όμορφη ιδέα τους: να αποκτήσει ο δήμος μια ταβέρνα στην άκρη της λίμνης, για να αναβαθμισθεί ο τουρισμός της περιοχής τους.

Στη συζήτηση τους είπα πως η γνώμη μου ήταν ότι έτσι θα πρόσθεταν άλλη μια ταβέρνα στην όχθη της λίμνης κι' ότι, αντίθετα, η δική τους ταβέρνα θα έπρεπε να έχει κάτι που να την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Αν, λοιπόν, δεν ήταν μια ταβέρνα δίπλα στη λίμνη, αλλά μια ταβέρνα μέσα στη λίμνη; Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του μικρού τεχνητού νησιού με μια ταβέρνα πάνω του, σε μικρή απόσταση από την όχθη της λίμνης.

Σχεδίασα, λοιπόν ένα μικρό νησί περίπου 300 μ2 και έκανα τη μελέτη για μια ταβέρνα πάνω του, ακολουθώντας την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη θέα προς τη λίμνη και την ξηρά, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από τους εξώστες της ταβέρνας. Ο δήμος Μακεδνών, που είχε επιχείρηση αδρανών υλικών, ανέλαβε τις προσχώσεις-επιχωματώσεις για την "κατασκευή" του νησιού και, αφού εκδόθηκαν οι άδειες, κτίσθηκε και η ταβέρνα..

Οι μελέτες έγιναν το 1996 και το έργο ολοκληρώθηκε την επόμενη διετία.